برخی از این خوراکیها تنها ویژه روزهای ماه مبارک رمضان است، آن قدر که حتی اگر در روزهای دیگر سال خریداری شود باز هم آدم را یاد ماه رمضان میاندازند.
ماه رمضان همراه خودش عادات غذایی مخصوصی را به همراه میآورد و معمولا روزهداران ترجیح میدهند از خوراکیهای خاصی هنگام افطار و سحر استفاده کنند.
شاید به همین دلیل باشد که بازار فروش این نوع خوراکیها در این روزها داغ میشود و هر کوی و برزنی را که سربزنی بنرهای تبلیغاتی عرضه خوراکیهای ویژه ماه رمضان به چشم میخورند و البته بر حسب جا و مکان هم قیمتهای متفاوتی دارند.
مثلا یک کیلو آش رشته در نقاط مختلف شهر بین 2هزار و 500 تومان تا 4هزار تومان به فروش میرسد. با این همه بیشتر خانوادهها ترجیح میدهند خودشان آستینها را بالا زده و خوراکیهای مخصوص افطار را طبخ کنند تا هم از کیفیت آن مطمئن باشند و هم بهای کمتری بپردازند!
البته برخی از این خوراکیها تنها ویژه روزهای ماه مبارک رمضان است، آن قدر که حتی اگر در روزهای دیگر سال خریداری شود باز هم آدم را یاد ماه رمضان میاندازند و شاید به همین دلیل ساده است که فروش برخی از این خوراکی ها با پایان یافتن ماه رمضان تمام میشود و دیگر کمتر مغازه ای پیدا میشود که زولبیا، بامیه و آش بفروشد!
هرچند که پخت خانگی این نوع خوراکی ها لذت خاص خودش را دارد. اما برخی هم به دلیل کمبود وقت و یا حتی عدم آشنایی با شیوه طبخ این نوع خوراکیها ترجیح میدهند این خوراکیها را از بیرون خریداری کنند. اگر ساعات نزدیک به افطار سری به مراکز فروش این قبیل خوراکی ها بزنید، صفهای طولانی مشتریها که گاهی تا دقایقی بعد از افطار هم ادامه دارد، به چشم میخورد.
در ادامه دستور دوازده نوع از خوراکیهای مخصوص این ماه که طرفداران بیشتر دارند، آمده است:
حلیم
مواد لازم: گوشت ران بدون استخوان، گندم، پیاز، کره، آب، نمک، شکر و دارچین
طرز تهیه: گندم را پاک کرده و از یک روز قبل خیس کنید. گوشت را چند قطعه کرده و با پیاز درسته، گندم خیس خرده و آب با شعله ملایم بپزید تا آب آن تقریبا به کم شود. گوشت، گندم و پیاز را یک بار چرخ کنید و دوباره به قابلمه ریخته و کره را به آن اضافه کنید. در حین پختن حلیم باید مرتب و پیوسته آن را هم بزنید. در حدود 6-5 دقیقه آن را روی حرارت ملایم تفت دهید و روی آن را با شکر و دارچین تزیین کنید. با گوشت بوقلمون و مرغ هم میتوان حلیم پخت.
آش رشته
مواد لازم: رشته آشی، سبزی آش، نخود و لوبیا و عدس، کشک، پیاز سرخکرده، نمک و فلفل، نعناع خشک، آرد و روغن
طرز تهیه: حبوبات را که قبلاً خیس کرده ایم با پیاز سرخ کرده کاملاً میپزیم. سبزی را خرد کرده و داخل حبوبات پخته شده میریزیم تا بپزند. سپس دو قاشق سوبخوری آرد را در کمی آب سرد حل کرده و به مواد اضافه میکنیم و مرتباً بهم می زنیم. رشته را در آش می ریزیم و تا آهسته بپزد، ولی رشته نباید خرد شود. آنگاه آش را از روی حرارت برداشته و با کشک و با کمی کشک، پیاز سرخ شده و نعناع تزئین میکنیم.
آش شله قلمکار
مواد لازم: سبزی آش، نخود و لوبیا و عدس، برنج، گوشت بدون استخوان، پیاز سرخ کرده،نمک و فلفل
طرز تهیه: حبوبات را با گوشت و پیاز سرخ کرده و زردچوبه میپزیم سپس گوشت را پس از پخت بیرون آورده کاملاً میکوبیم تا له شود و مجدداً آن را به مایع اضافه میکنیم. برنج را شسته و به آش اضافه کرده تا کاملاً بپزد، سبزیجات را خرد کرده داخل آش می ریزیم و مرتب بهم می زنیم تا آش کاملاً جا بیفتد، حرارت آش باید ملایم باشد تا ته نگیرد.
رنگینگ
مواد لازم: آرد گندم، روغن،خاکه قند، خرمای سیاه نرم،مغز گردو، دارچین کوبیده نرم،هل کوبیده،پسته چرخ کرده
طرز تهیه: روغن را در ظرفی ریخته، روی حرارت میگذاریم تا داغ شود. آرد را داخل آن ریخته و حرارت را ملایم میکنیم. مرتب بهم می زنیم تا آرد کاملاً سرخ شده و طلائی شود سپس آن را از روی حرارت بر میداریم تا کمی سرد شود، آنگاه خاکه قند و دارچین و هل کوبیده را با آرد سرخ شده مخلوط مینمائیم. هستههای خرما را گرفته و داخل هر یک خرما را یک تکه گردو میگذاریم. نیمی از آرد سرخ شده را در ظرف مسطحی میریزیم و با پشت قاشق روی آن را صاف می کنیم و خرماها را روی آن می چینیم. با بقیه آرد سرخ شده روی خرماها را میپوشانیم و باز با پشت قاشق روی آن را صاف میکنیم و کمی خاکه قند و دارچین و پسته چرخ کرده را نیز روی آن میریزیم. حال با کارد رنگینگ آماده شده را به شکل لوزی یا چهارگوش برش می دهیم و در ظرف می چینیم.
شله زرد
مواد لازم: برنج، شکر، روغن،زعفران سائیده، گلاب، خلال بادام، خلال پسته و دارچین
طرز تهیه: برنج را چندین بار شسته تا آب آن کاملاً زلال شود. سپس آن را با 6 برابر آب روی حرارت قرار میدهیم تا جوش بیاید. هر از چند گاه، کف برنج را می گیریم. وقتی مغز برنج کاملاً نرم شد شکر را اضافه میکنیم و مرتب آن را بهم میزنیم تا شله زرد کاملاً جا بیفتد. زعفران را در کمی آب جوش حل کرده و به شله زرد اضافه می کنیم. سپس روغن را داغ کرده و به آن اضافه می کنیم، آنگاه کمی از بادام را کنار گذاشته و ما بقی بادام را همراه با گلاب داخل شله زرد می ریزیم و کاملاً آن را هم میزنیم تا تمام مواد با هم مخلوط شوند. پس از آماده شدن روی آن را با دارچین، خلال بادام و خلال پسته تزئین می کنیم.
شیربرنج
مواد لازم: برنج، شیر،گلاب،
طرز تهیه: برنج را به مدت دو ساعت خیس میکنیم سپس آن را با دو لیوان آب میپزیم تا نرم شود. آنگاه شیر را اضافه کرده و حرارت را ملایم میکنیم تا شیر برنج آهسته بجوشد و کاملاً پخته و غلیظ شود. گلاب را اضافه کرده و بعد از دو سه جوش آن را از روی حرارت بر می داریم و با شکر یا شیره و یا انواع مربا مصرف می کنیم.
فرنی
مواد لازم: شیر،آرد برنج، شکر،گلاب
طرز تهیه: آرد برنج را در شیر حل کرده، شکر و گلاب را اضافه مینمائیم و مایه را روی حرارت ملایم قرار داده و مرتب هم میزنیم تا جوش آمده و کمی غلیظ شود.
بامیه
مواد لازم: آرد، روغن مایع، تخم مرغ، شکر، گلاب
طرز تهیه: روغن را به همراه یک لیوان آب و 1 تا 2 قاشق سوپخوری شکر روی حرارت قرار میدهیم تا جوش بیاید. آرد را به مایه اضافه کرده و آهسته هم میزنیم تا آب کاملاً تبخیر و مایه کاملاً سفت شود. ظرف را از روی حرارت بر میداریم و به مایه پس از اینکه کمی سرد شد تخم مرغ ها را اضافه میکنیم و مرتب بهم می زنیم تا خمیر کاملاً نرم و لطیف شود. سپس در تابه مقداری روغن مایع می ریزیم تا داغ شود. آنگاه حرارت را ملایم کرده و مایه را با قیف مخصوص بامیه در روغن میریزیم تا دو طرف آن کمی برشته شود و داخل شهد میاندازیم.
زولبیا
مواد لازم: شکر، نشاسته، ماست، گلاب، روغن
طرز تهیه: نشاسته را با آب و 2 قاشق شکر مخلوط میکنیم سپس ماست را اضافه کرده و هم می زنیم تا مایه کاملاً صاف شود. روغن فراوان را داغ میکنیم، مایه را در قیف مخصوص ریخته و در روغن به شکل زولبیا و یا مشبک می ریزیم، حرارت را ملایم می کنیم، یک طرف زولبیاها که برشته شد بر می گردانیم تا طرف دیگر آن برشته شود و بعد داخل شهد می اندازیم
کاچی
مواد لازم: آرد گندم، کره، شکر، زعفران، آب،گلاب
طرز تهیه: شکر را با آب می جوشانیم تا شکر آب شود و کاملاً حل گردد. سپس کره را در ظرفی قرار داده و روی حرارت میگذاریم تا آب بشود، آنگاه آرد را اضافه کرده و هم میزنیم تا سرخ شود، حرارت را ملایم کرده و شربت آماده شده را همراه با زعفران و گلاب به آرد سرخ شده اضافه می کنیم و مرتب هم می زنیم تا آرد کاملاً صاف شود. در صورتیکه مایع کمی غلیظ شد مختصری آب جوش به آن اضافه میکنیم.
حلوا
مواد لازم: آرد گندم،شکر،روغن، زعفران، آب، گلاب،
خلال بادام و پسته
طرز تهیه: روغن را در ظرف ریخته، روی حرارت قرار میدهیم تا داغ شود، سپس آرد را اضافه کرده و حرارت را ملایم میکنیم و مرتب هم میزنیم تا آرد کاملاً سرخ شود و رنگ آن بر گردد سپس شکر را با آب مخلوط میکنیم و میجوشانیم آنگاه گلاب و زعفران سائیده را در شربت ریخته و هم می زنیم تا کاملاً مخلوط شود. پس از سرخ شدن آرد شربت را به آن اضافه میکنیم و خوب هم میزنیم.
مسقطی
مواد لازم: نشاسته، شکر، روغن، گلاب، آب، خلال بادام
طرز تهیه: نشاسته را در آب ریخته، مخلوط کرده و روی حرارت ملایم قرار میدهیم و مرتب هم میزنیم تا مایه جوش آید و کمی غلیظ شود. سپس شکر، گلاب و روغن را به مخلوط اضافه میکنیم و مجدداً هم میزنیم تا تمام مواد مخلوط شوند سپس مایه را در ظرف ریخته و میگذاریم سرد شود. آنگاه آن را به شکل لوزی لوزی بریده و تزئین می کنیم.
گفتیا بعد افطار بخونین